Campus Eskilstuna

Samtliga våningar binds samman genom atrier vilket skapar en god överblick och en öppen atmosfär.
Eskilstuna är en gammal industristad med många charmiga tegelbyggnader utefter Eskilstunaån. I färgsättningen har AIX utgått från teglets många skiftningar och använder en rad röda nyanser, från det mörkaste järnoxidröda till det ljusaste blekrosa. Ån och vattnet plockas in genom det blå temat.
På de översta planen finns lugna och ombonade kontorsutrymmen som stödjer ett aktivitetsbaserat arbetssätt.

Ett nytt landmärke för staden och inte minst en samlingsplats för omkring 4000 studenter och 300 medarbetare. Mälardalens högskola i Eskilstuna har samlat verksamheten i ett campus som utformats med stadens arv och omgivning som inspirationskälla.

Campus Eskilstuna är en 20 000 kvadratmeter stor och sex våningar hög nybyggnation ritad av danska arkitektbyrån 3XN. Den glasförsedda fasaden har länkats samman med ett ombyggt och byggnadsminnesförklarat badhus, ritat av Paul Hedqvist 1933. I denna del som idag fungerar som bibliotek, finns känslan av bassängen fortfarande kvar.

– På nedersta våning i den äldre byggnaden står du på det som en gång i tiden var bassängbotten. Därifrån leder en stor trappa upp till andra våning där bassängkanten finns kvar. Vi har klätt botten och trappan i en turkosblå textilmatta, ett av våra färgteman som inspirerats av Eskilstunaån som rinner genom staden, säger Annika Askerblom som tillsammans med Heli Vauhkala på AIX Arkitekter ansvarat för en interiör helhetsgestaltning på Campus Eskilstuna.

För det andra färgtemat har de tagit fasta på platsen och industristaden Eskilstunas historia med många charmiga tegelbyggnader från 1800-talet, i vilka Mälardalens högskola tidigare bedrev delar av sin verksamhet. Teglets olika skiftningar med nyanser från mörkt järnoxidröd till det ljusaste blekrosa går igen i inredning och träder särskilt fram som genomgående golvfärg i projektet.

En samlingspunkt

Tidigare satt högskolans utbildningsområden uppdelade och utspridda runt om i staden. För att skapa en större samhörighet och en tydlig symbol för Mälardalens högskola skulle all verksamhet samlas på en plats. I processen var det viktigt att inte tappa närheten som byggts upp dels mellan studenterna men också mellan studenter och lärare.

– Byggnadens sex våningsplan berörs alla av atrier vilket skapar en ljus och öppen atmosfär. Oavsett vilket plan du befinner dig på har du en överblick över byggnaden. Här kan studenter och lärare mötas och se varandra, säger Heli Vauhkala.

Campus Eskilstuna är en varm plats med rik kulörsättning och en detaljrikedom som inte minst kommer fram i de många specialsnickerierna som ritats in i projektet. Den glas- och plåtförsedda fasaden balanseras invändigt upp av träinslag, främst ask, som tar stor plats och bidrar till ett harmoniskt intryck.

Aktiva lokaler

På de översta planen finns aktivitetsbaserade kontorsutrymmen med en något lägre takhöjd än de 3,40 meter som undervisningsplanen stoltserar med. Här hjälper textiler till att skapa en ombonad och lugn arbetsmiljö. Även för studenterna har traditionella lärmiljöer utmanats av nya tankar. Klassiska hörsalar och klassrum blandas med Active Learning Classrooms, en miljö som stödjer ett mer aktivt lärande där studenterna kan arbeta i grupp, diskutera varandras arbeten och slutsatser.

– Det var våra lärare som efterfrågade Active Learning Classrooms. De behövde lärosalar direkt anpassade för en pedagogik som aktiverar studenterna och ökar inlärning, säger Anna Gulyas, projektchef på Mälardalens högskola. Kollegan Linda Redebrandt arbetar som lokalplanerare och är extra nöjd med resultatet av studenternas arbetsplatser och studieytor.

– Det känns väldigt bra när inredning och utrustning fungerar och används som det är tänkt. Studenterna är många och tycker olika. Att se dem trivas gör oss glada.

En tidlös markör

Input interiör har levererat merparten av möblerna till Campus Eskilstuna. Ansvarig för projektet, Joakim Råberg, beskriver inredningen som harmonisk och framförallt kvalitativ.

– Projektet håller en imponerande standard. Det är en stor andel närproducerade möbler av hållbara kvalitetsmaterial. Inget slit och släng utan en inredning som håller över tid. Ett projekt hela staden kan känna stolthet över.

Annika Askerblom och Heli Vauhkala, från AIX Arkitekter, håller med om att projektet håller hög kvalitet och att Campus Eskilstuna bildar en symbol för staden.

– Med den detaljrikedom och omsorg som finns i projektet, både i val av inredning och material kommer Campus Eskilstuna att kännas aktuellt i många år framöver. Kopplingen till platsen och stadens historia gör den tidlös samtidigt som en byggnad av det här slaget alltid utgör en tidsmarkör av vår samtid.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret