Villa Terminus

I Villa Terminus sammansmälter ett exklusivt boutique-hotell med Bergens äldsta byggnad och 250 års historia.

I hjärtat av Bergen ligger Villa Terminus som uppfördes redan 1770. Byggnaden användes ursprungligen som ett boende för äldre människor i behov av hjälp och fick skyddad status 1927. Därefter har huset restaurerats med stor försiktighet. När arkitektkontoret Claesson Koivisto Rune fick i uppdrag att förvandla Villa Termins till ett exklusivt och intimt 18-rumshotell fick en familjär känsla vägleda. Input interiör har projektlett upphandling, leveranser och montering för projektet.

– Byggnadens ålder och status medförde att vi blev tvungna att förhålla oss till det befintliga. Från början visste vi egentligen bara att det skulle kännas familjärt och hemma, men inte exakt vad vi ville fylla huset med. Det skulle inte kännas som ett museum med enbart inredning som rimmade med husets historia. Samtidigt ville vi inte bara satsa på nyproducerat, säger Eero Koivisto.

Inspiration från dansk konst

Inspirationen och idén som så småningom skulle forma Villa Terminus hämtades från en resa i New York, långt från den norska nationsgränsen, men likväl med skandinaviskt inflytande.

– Under en vistelse i New York gjorde jag ett spontant besök på Scandinavia House som just då visade en utställning med den danska konstnären Vilhelm Hammershøi. Jag har alltid gillat målningarna med mörka och laddade miljöer. Det mest intressanta är att man inte kommer ihåg hur interiörerna i bilderna ser ut efteråt, kvar blir bara en känsla. Det var en fantastisk utställning. Jag blev gripen och kände direkt att this is it – här har vi idén, förklarar Eero Koivisto.

Färgställningen med diskret beige och grå toner från Hammershøis målningar blev tongivande i Villa Terminus. Och med en inspirationskälla på plats blev valet av interiörer med en gång självklara.

– Vi började titta på inredning från 50-talet och köpte upp vintage-möbler som kändes odefinierade i tid och mixade upp det med moderna möbler och föremål. För oss är det viktigt att objekt från olika tidsåldrar kan föra ett samtal. Därför använde vi oss av nutida formgivare vars möbler känns tidlöst naturliga tillsammans med den äldre interiören, som norska Daniel Rybakken och Andreas Engesvik. Även Jasper Morrison, Ronan och Erwan Bouroullec och Terence Woodgate representeras i Villa Terminus, säger Eero Kovisto.

Tankeväckande detaljer

Villa Terminus bjuder på många spännande möten för den uppmärksamma. Här finns till exempel filtar och kuddar som vid en närmare blick har mönster hämtad från norska folkdräkter. I ett av rummen finns även en vit duva placerad på en byrå för att påminna om att Nobels fredspris delas ut i Norge. Subtila detaljer som kan gå obemärkta förbi men som får den observanta att tänka till.

Hotellets 18 rum skiljer sig åt i både storlek och utförande men lyckas ändå förmedla samma känsla toppad med små skiftningar i detaljer.

– För mig är det väldigt viktigt att alla rum på ett hotell förmedlar samma känsla. Om jag besöker ett hotell för första gången och tycker om mitt rum ska jag få samma upplevelse nästa gång jag bokar hotellet även om jag får ett annat rum, avslutar Eero Koivisto.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret